In memoriam

Îl vom comemora altfel pe Vasile Vasilache. Cu alți oameni

Pe 4 iulie, s-au împlinit 90 de ani de la nașterea scriitorului Vasile Vasilache. Ați auzit cumva să se facă ceva, cu acest prile, la baștina sa, în satul Unțești, raionul Ungheni? Sau măcar la Ungheni?

Știu că, în acea zi, s-au adunat la Biblioteca Națională din Chișinău toți cei patru copii ai săi, pentru a-l comemora alături de cititori. Știu că a mai fost vernisată, tot acolo, o expoziție de cărți ale domniei sale.

La Ungheni – liniște mormîntală. Mare dreptate avea eseistul și criticul literar Eugen Lungu, cînd afirma: ”Nu sînt mulți cei care pot gusta un Vasilache în toată complexitatea lui”.

Sigur, e mult mai simplu să mergi cu o suită întreagă la vreo sindrofie, gen inaugurare de grădiniță sau muzeu. E mult mai simplu să participi la vreun festival, mai ales că tare s-au mai înmulțit. Și tare mai sînt la modă. Avem festivalul mărului, festivalul prunului, festivalul căpșunii, festivalul vinului… Tot festivaluri și festivaluri. ”Drag mi-e cîntecul și jocul”, ”Hai la horă, măi băieți”, ”Aș cînta și-aș tot cînta”, ”Trandafir de la Moldova” – spuneți-le cum vreți, esența e aceeași: meșteri populari aduși de-a valma, formații folclorice cu aceleași cîntece an de an, discursuri sterile… E simplu.

E mult mai complicat să organizezi acțiuni dedicate unui scriitor, care, vorba lui Vladimir Beșleagă, ”toată viața a scris aceeași carte, astfel încît din lutul de la Unțești el a creat bijuterii de artă”.

Vă imaginați cît de frumos ar fi fost să vină scriitori pe 4 iulie la Ungheni? Să vină să-l comemoreze pe Vasile Vasilache, să-i viziteze baștina. Cît de frumos ar fi fost să vină aici cei patru copii ai săi, să se simtă mai aproape de ”lutul de la Unțești”. Eu îmi imaginez.

Dar nu-mi pot imagina cum unii dintre cei care se tot plimbă pe la festivaluri și alte sindrofii ar fi discutat cu scriitorii veniți de la Chișinău despre cel pe care același Vladimir Beșleagă l-a numit ”vrăjitor al cuvîntului”.

Își amintea fiica sa, Eliza Vasilache-Puică, la comemorarea tatălui său la Biblioteca Națională: ”Adeseori ne spunea: în vremuri de restrişte, să fiţi împreună, pentru că atunci mai uşor o să puteţi depăşi toate greutăţile”. E un sfat pentru familia sa, dar care poate și trebuie să fie urmat de către toți. Dacă ne-am apleca urechea spre tot ce a spus Vasile Vasilache, am fi cu mult mai înțelepți și poate am trece cu mai multă ușurință peste unele vicisitudini ale vremii.

Dar nu, noi vom sărbători Ziua națională a Statelor Unite ale Americii pe 4 iulie! Vom vorbi despre democrație, despre tot ce vrei, numai nu despre un scriitor cum a fost și este Vasile Vasilache. ”A fost şi rămîne un scriitor inconfundabil în întreg spaţiul literar românesc”, susține criticul literar Ion Ciocanu.

Cine știe, poate peste zece ani, la aniversarea de 100 de ani de la nașterea sa, ne vom aminti și îl vom comemora altfel pe Vasile Vasilache. Cu alți oameni. Despre elitele noastre nu mai vreau să zic nimic.

Lucia Bacalu — 11 iulie, 2016

Biblioteca Naţională a inaugurat o expoziţie dedicată scriitorului Vasile Vasilache, la 90 de ani de la naştere

La Biblioteca Naţională a avut loc astăzi inaugurarea expoziţiei eveniment „Vasile Vasilache (1926-2008), eseist, jurnalist, nuvelist, pedagog, romancier, scenarist de film, scriitor român”.
Expoziţia cuprinde peste 200 de cărţi ale autorului, editate în ţară şi peste hotare.

La eveniment au participat scriitori, profesori, bibliotecari, precum şi rude ale regretatului om de cultură. 

Solicitată de MOLDPRES, Eliza Vasilache-Puică, fiica marelui dispărut a menţionat că tatăl său era ca un liant, un colos, în jurul căruia se aduna întreaga familie. „Sfaturile lui ne sînt de folos şi astăzi. Adeseori ne spunea: în vremuri de restrişte, să fiţi împreună, pentru că atunci mai uşor o să puteţi depăşi toate greutăţile”, a precizat Eliza Vasilache-Puică.


La rîndul său, scriitorul Vladimir Beşleagă a spus pentru agenţie că a fost coleg de generaţie cu Vasile Vasilache şi au lucrat împreună la revistele „Cultura Moldovei” şi „Nistru”.

„El avea mai multă experienţă de viaţă şi literară decît mine. În viaţa mea m-au format trei oameni: tata Vasile m-a educat ca pe-un fiu, criticul literar Vasile Coroban – ca om de cultură, iar Vasile Vasilache m-a introdus în lumea miraculoasă a cuvîntului, a frumosului. Era un vrăjitor al cuvîntului. A lucrat la cărţile sale ca un adevărat bijutier”, a remarcat Vladimir Beşleagă.


Potrivit criticului literar Ion Ciocanu, romanul „Povestea cu cocoşul roşu” al lui Vasile Vasilache este primul roman postmodern din R. Moldova. ”A fost şi rămîne un scriitor inconfundabil în întreg spaţiul literar românesc”, a constatat Ion Ciocanu.

Vasile Vasilache s-a născut pe 4 iulie 1926 în sartul Unţeşti, judeţul Bălţi, azi raionul Ungheni. A debutat editorial cu proza pentru copii „Trişca” şi cu volumul de publicistică „Răsărise un soare în vie” (1961). Este autor al unor excepționale nuvele și romane („Povestea cu cocoșul roșu”, „Elegie pentru Ana-Maria”, „Surîsul lui Vişnu”, „Două mere ţigance”, „Tăcerea casei aceleia”), al unor cărți pentru copii („Mama mare, profesoară de istorie”), precum și al unor profunde eseuri. În 1994 a fost distins cu Premiul Naţional şi în 1996 – cu „Ordinul Republicii”. Vasile Vasilache s-a stins din viaţă la 7 iulie 2008, la Chişinău. A fost înmormîntat la Cimitirul Central Ortodox din capitală.

De la Vasile Vasilache Vrăjitorul auzite / citite, (90 de ani de la naştere)

… VVV  în dialog cu Nicolae Leahu
  1. L. Stimate domnule Vasile Vasilache, V-aş ruga să Vă evocaţi acum, mai întâi, copilăria…
  2. V. M-am născut,dragul meu, cu limba prinsă… în gură: ioc să iau hrană de la sânul mamei. Pe-a treia zi mama mea aleargă la soacră-sa, bunica Varvara, cu lacrimi în ochi: „Mamă, copilul ista are să moară. Nu ie sânul în gură, nu suge!”. Bunică-mea Varvara, doftoroaia satului: „Aracan de mine, ia să vedem ce-i cu gura lui?… Văleu, fato, da limba lui îi prinsă, de-atâta n-are chip să sugă”. Mama mea, de vreo 17 ani: „Beteagul mamei, beteag…”. Bunica, fuguliţa după briciul bunelului… Într-un cuvânt, că de când îţi povestesc, se face şi OPIRAŢIA… Dumnezeu îmi pusese zăbală pe gură, zăbală pe limbă, zăbale, zăbale, zăbale… Că, de atunci, cred eu, am şi prins slăbiciune pentru sfârcuri: pân-nu dă lăptică, nu-l iert!…
Pe la vreo cinci ani, vin şi pun capul în poala mamei: „Mamă, vreau să mor!”—„Dragul mamei, ce-i cu tine?”—„Mamă, nu vezi cât îi de păcătoasă lumea asta?… Da eu, dacă am să mor repede-repede, ajung înger la Dumnezeu…”

Revista SEMN, Nr. 1, 2008, pag. 3

La Biblioteca Naţională a fost inaugurată o expoziţie de cărţi în memoria lui Vasile Vasilache

     Scriitorul și scenaristul de film Vasile Vasilache ar fi împlinit astăzi 90 de ani. Cu această ocazie, la Biblioteca Națională a fost inaugurată o expoziție de cărți, în care se regăsesc mai multe romane și nuvele renumite ale autorului, printre care "Povestea cu cocoșul roșu" și "Surâsul lui Vishnu". La eveniment au participat mai mulți colegi de breaslă, dar și rudele apropiate ale scriitorului.


Colegii de breaslă spun că au petrecut momente frumoase alături de Vasile Vasilache, pentru că, pe lângă faptul că a fost un exemplu demn de urmat, le-a fost și un prieten de încredere.
"Profund cunoscător al sufletului omului, de om atent al cuvântului. Este scriitorul inconfundabil pe care încă trebuie să-l citim", a spus scriitorul Ion Ciocanu. 
"Viziunile ironice, satirice, fantastice, jocul de limbaj, măștile autorului care fac tot deliciul prozei. Povestea cu cocoșul roșu este poate cel mai interesant roman din tot ce a dat literatura din Basarabia", a declarat criticul literar Alexandru Burlacu. 
Printre cei prezenți a fost şi strănepoata lui Vasile Vasilache.
"Țin minte până acum cum ne adunam cu toți verișorii în curtea casei lui și ne jucam. El era foarte bun la suflet, ne dădea bomboane la toți. Mi-i dor de el", a spus strănepoata scriitorului, Bianca Puică. 
"Dragostea de muncă, respectul pentru om și mai ales simțul demnității, acestea sunt niște lucruri care vin și de la tata și de la mama", a declarat fiul scriitorului, Victor Vasilache. 
"Cartea mea preferată este "Mama-mare, profesoară de istorie". Noi ne gândim că ar fi bine să o reedităm pentru copii, pentru actuala generație", a spus fiica scriitorului, Eliza Puică-Vasilache. 
Scriitorul Vasile Vasilache s-a născut și a copilărit în raionul Ungheni. Expoziția cu lucrările sale va fi deschisă la Biblioteca Națională până în data de 4 august.