In memoriam

La Biblioteca Naţională a fost inaugurată o expoziţie de cărţi în memoria lui Vasile Vasilache

     Scriitorul și scenaristul de film Vasile Vasilache ar fi împlinit astăzi 90 de ani. Cu această ocazie, la Biblioteca Națională a fost inaugurată o expoziție de cărți, în care se regăsesc mai multe romane și nuvele renumite ale autorului, printre care "Povestea cu cocoșul roșu" și "Surâsul lui Vishnu". La eveniment au participat mai mulți colegi de breaslă, dar și rudele apropiate ale scriitorului.


Colegii de breaslă spun că au petrecut momente frumoase alături de Vasile Vasilache, pentru că, pe lângă faptul că a fost un exemplu demn de urmat, le-a fost și un prieten de încredere.
"Profund cunoscător al sufletului omului, de om atent al cuvântului. Este scriitorul inconfundabil pe care încă trebuie să-l citim", a spus scriitorul Ion Ciocanu. 
"Viziunile ironice, satirice, fantastice, jocul de limbaj, măștile autorului care fac tot deliciul prozei. Povestea cu cocoșul roșu este poate cel mai interesant roman din tot ce a dat literatura din Basarabia", a declarat criticul literar Alexandru Burlacu. 
Printre cei prezenți a fost şi strănepoata lui Vasile Vasilache.
"Țin minte până acum cum ne adunam cu toți verișorii în curtea casei lui și ne jucam. El era foarte bun la suflet, ne dădea bomboane la toți. Mi-i dor de el", a spus strănepoata scriitorului, Bianca Puică. 
"Dragostea de muncă, respectul pentru om și mai ales simțul demnității, acestea sunt niște lucruri care vin și de la tata și de la mama", a declarat fiul scriitorului, Victor Vasilache. 
"Cartea mea preferată este "Mama-mare, profesoară de istorie". Noi ne gândim că ar fi bine să o reedităm pentru copii, pentru actuala generație", a spus fiica scriitorului, Eliza Puică-Vasilache. 
Scriitorul Vasile Vasilache s-a născut și a copilărit în raionul Ungheni. Expoziția cu lucrările sale va fi deschisă la Biblioteca Națională până în data de 4 august.